Afvalscheiding: Welk afval hoort nu écht in welke bak?
Je staat met een lege koffiebeker in je hand voor de afvalbakken in de kantine. Twijfel. Is het papier? Is het restafval? Of toch PMD vanwege dat dunne plastic laagje? Je gokt en gooit hem bij het papier.
Fout. En die fout kost geld.
Afvalverwerkers worden steeds strenger. Als jouw bedrijfsafval te veel vervuild is (bijvoorbeeld plastic in de papiercontainer), wordt de hele vracht afgekeurd en verwerkt als restafval. Dat is het duurste tarief dat er is. Afvalscheiding is dus geen 'groen hobbyproject', het is puur financieel beheer. Om dit goed te regelen, moet voor iedereen in jouw pand glashelder zijn wat waar hoort.
Hier is de definitieve verdeling voor de meest voorkomende zakelijke afvalstromen.
1. Papier en Karton (Blauw)
Dit lijkt de makkelijkste stroom, maar hier gaat het vaak mis door vervuiling met etensresten. Papier moet schoon en droog zijn.
-
WEL: Kranten, kopieerpapier, kartonnen dozen, enveloppen (ook met venster).
-
NIET: Pizzadozen (te vet), gebruikte koffiebekers (bevatten een plastic coating), nat papier, tissues.
2. PMD (Plastic, Metaal en Drinkpakken) (Oranje)
In een zakelijke omgeving is PMD vaak een heikel punt, omdat bedrijfsafval andere regels kent dan huishoudelijk afval. Check dit altijd bij je inzamelaar, maar over het algemeen geldt:
-
WEL: Plastic flessen, blikjes, drinkpakken, plastic verpakkingsmateriaal.
-
NIET: Chipszakken (zit aluminium in), hard plastic (zoals speelgoed of kratten), piepschuim.
3. GFT en Swill (Groen)
In kantooromgevingen is dit vaak beperkt tot klokhuizen en bananenschillen. In de horeca hebben we het over 'Swill' (gekookte etensresten).
-
WEL: Etensresten, schillen, bloemen, koffiedik (zonder filter, tenzij composteerbaar).
-
NIET: Theezakjes (bevatten vaak microplastics), koffiecups, sigarettenpeuken, kauwgom.
4. De grootste instinker: De Koffiebeker
Koffiebekers zijn de nachtmerrie van elke facility manager. Ze lijken van papier, maar hebben een plastic binnenlaagje (coating) om lekken te voorkomen. Daarom horen ze niet bij het oud papier. Ze horen officieel bij het restafval, tenzij je een gespecialiseerde inzamelaar hebt voor bekertjes-recycling.
Gebruik een speciale bekerbak. Hiermee stapel je de bekers efficiënt in elkaar (scheelt enorm in volume en dus ledigingskosten) en houd je de reststroom schoon. Bekijk ze hier!
Waarom kleurcodering essentieel is
Je kunt nog zo'n mooi protocol in een map hebben zitten, als je medewerkers of gasten het niet in één oogopslag zien, gaat het mis. Niemand leest een A4'tje boven de prullenbak.
De oplossing is visuele duidelijkheid. Werk met de landelijke kleurcodes:
-
Blauw: Papier
-
Oranje/Grijs: Plastic/PMD
-
Groen: GFT/Bio
-
Grijs/Zwart: Restafval
Een goed afvalscheidingsstation heeft gekleurde fracties of duidelijke stickers. Koop geen goedkope bakken waar je zelf nog mee moet gaan knutselen. Investeer in modulaire systemen die dit voor je uit handen nemen. Dat oogt niet alleen professioneler in je entree of kantoor, het verhoogt het scheidingspercentage direct.
Bekijk hier alle afvalscheidingsstations!
Conclusie: Maak het je mensen makkelijk
Afval scheiden begint niet bij de wil van je medewerkers, maar bij de faciliteiten die jij biedt. Als men moet nadenken of omlopen, belandt alles bij het restafval. En dat zie je terug op de factuur van je afvalverwerker.
Zorg voor de juiste bakken op de juiste plek, met de juiste kleuren. Zo simpel is het.
Wil je direct starten met besparen op je afvalkosten? Bekijk hier ons gehele assortiment voor het scheiden van afval!
© 2017 - 2025 | Heuvel Horeca B.V. | Alle rechten voorbehouden |
